Mah-meri

Berjumpa kita sekali lagi...
Ada sedikit masa menunggu kat KLIA lagi.. Maka bolehlah mengupdate belog ini...

Kali nie nak cerita ttg Mah-meri (bukan mary dgn biri-birinya tau)

Apa itu Mah-meri?
Nak tau sila tanya encik google ye..
http://en.wikipedia.org/wiki/Mah_Meri

Mah-meri ni maksud lain dia adalah "orang hutan"..
Mereka ni boleh kita jumpa kat pulau carey (bukan pulau tau)
Nama je pulau...


Nie lah orang asli mah-meri
Comelkan... (orang kat tengah tu)
Untuk maklumat semua.. Masa nie tgh minggu mesra mahasiswa... (Rujuk post sebelumnya..)
Sebab tu r pakai baju F1 lengkap dgn kasut kulit.. Giler ape gi masuk hutan dgn pakaian camni...

Saya dtg lewat maka tak sempat nak tgk tarian2 dorang.. Pastu dgr kata dorang ada buat kawin olok2...
Demo cara kawen orang asli mah meri lah...


Ni gambar Prof Salina dgn en Rasyid..
En rasyid nielah yang bantu arrangekan lawatan kami kat pulau carey nie...


Antara yang hadir hari tue...



Dorang main2 bedak muke.. Nampak mcm lumpur je...





Ni kelas mengayam...
Banyak benda lak dorang leh buat dgn daun kelapa(daun kelapa kot)
Ada "stair tk heaven" burung, belalang... Dll





Skodeng rumah dorang


Pak cek nie tekun menerangkan falsafah hidup dorang...




Ayam pon ada..


Pengukir dari kaum Mah Meri


Kreatifkan.. Tiap satu ukiran nie ada cerita di sebaliknya..


Mcm ukiran nie, dipanggil tanjung..
Ceritanya sorang laki nie kencing kat pokok tanjung..(bukan lelaki dalam gambar ye) Pastu kene sumpah.. Untuk elak sumpahan dia mesti bagi patung nie kat pokok tu(lebih kurang la kot)
Kalo nak jelas sila baca buku nie





Gambar peserta

Mah Meri mini...


Ops... :p

Sekian....
- Posted from my iPhone
Location:Sepang,Malaysia

04072010

Pagi yang sunyi di kamsis B







Tak sempat bantu pengurusan pendaftaran pelajar...
Gi uruskan bebudak mobiliti

Balik kolej je..
Da ramai yang dtg mendaftar





Dan pasukan KAB yang menjalankan tugas






















Apa akan berlaku sepanjang minggu nie ek?
Kita nantikan bersama...

Untuk adik2 yang baru mendaftar.. Tahniah dan selamat dtg diucapkan..

- Posted from my iPhone

Tiket bas KL ke kota kinabalu ada tak???

Hi lagi...
Ni posting kedua(bayangkan kalo kene mention benda nie tiap kali post tajuk baru.... "Hi ni posting ke sejuta tiga ratus dua pulu tiga ribu empat ratus lapan
puluh satu...." giler panjang nak taip!!)

Posting nie nak cerita ttg pengalaman 5 jam (2 1/2 jam x 2) dalam flight, sejam jejak tanah(simen r.. Bukan tanah).

Nak dijadikan cerita la kan...
Mamat nie...




(4 kali tangkap gambar... Baru rasa dapat pose yang macho)

Haa.. Mamat ni amik flight ke sabah...

Flight MH68 jam 1200 dari KLIA ke KKIA untuk tujuan meeting dgn agen yang menguruskan perjalanan pelajar mobiliti di sabah.. Apa dia mobiliti, kita citer hari lain yek...

Pastu balik amik flight MH 2631 jam 1915 KKIA ke KLIA(semua tau baca sistem 24 jam kan? Tambah 1200 je, kalo tak tau lagi sila tanya encik google)

Wow.. Giler r... G sabah balik hari... Mcm naik bas pulak... (jgn kagum dulu, panjang lagi citer dia)

Tghari sampai airport naik pakcek texi 40 menet sebelum flight...
G kaunter.. Akak kaunter tu cakap pintu da tutup... Terpaksa tukar flight...

Maka pergi lah ke bahagian tiket2...

Ni r tempat tu.. Amik no A24..

Pastu jumpa r dgn awek nie...


Mcm biasa r..
Mentang2 saya pegang tiket kaler biru...
Dia senyum lebar gilerrrr...(comei gak)

Dia try nak dapatkan r sumbat sye kat flight asal.. Kot1 sempat la kan...
Tapi tak dapat gak...

Maka masa dia tgh taip2 tu..(ntah apa tah dia taip.. Maen fesbuk kot... Rugi tak tanya dier punya alamat fesbuk) masa tu saje r sye buka cerita...

Abg macho(AM): smlm pakai tali tag apa?

Gadis MAS(GM): ???(dgn muke blur...)

AM: yelah.. Guna tali tag spain sbb spain tak terkeluar dari worldcup lg kan.???

GM: :) (aik bisu ke?... Tu simbol senyum ye)

GM: balik nak mlm nie juga ke? Ke nak amik flight esok je? (bercakap gak akhirnye)

AM: takpe... Kene balik mlm nie juga... Nak tgk spain maen mlm nie(ecece.. Nak ayat tue)

GM: owh yeke? Tak rugi ke singgah kejap je kat sabah?

AM: ala... Sabah je... Da hapal sgt da jalan kat sabah tue.. Kalo U dtg sabah bgtau je.. I blh jadi turis gaidd... Lagi penting tgk game spain...(bukan nak ngorat... Saje je.. Mana r tau dia tak bagi denda penalti tukar flight)

GM: (dier gelak sket2 sambil taip2 lagi)

AM: kalo sampai lewat kat KLIA kang blh r tgk spain maen kat airport sesama kan? Da U pon penyokong spain(amboi.. Masa nie baru nak ngaku sokong spain)

GM: Kalo overtime.. I lepak tgk dgn tunang i je(kwang.. Kwang... Kwang..)

Hahaha...
Hek eleh ingat saya tak tau ke...
Ingat saya tak nampak ke cincin tue...


(stop jap.. Nak landing da.. Dan kapal agak gegar... Jam menunjukkan


jam 7 kang kene flight ke KLIA da... Giler r)

Okey.. Kita sambung citer... Skang nie da dlm flight balik ke KLIA da.. Nak sambung citer tadi....

Kat mana ek.. Owh.. Selepas kejadian yg agak >\¥^{€*..
Settle r issue tiket baru..

Dapat ni hah.



Denda seratus(mesti sbb dia prejudis terhadap saya nie... Haha) ntah pe maksud Not Good For Payment..(ke dier cuba btau "Payment for Not Good".. Grammar hi mana da)

Okey pas settle semua.. G check in terus kat sini...




Jam baru menunjukkan 12.30 menet..
Maka terus masuk check in dan berehat kat tmpt nie....




Sbb saya ada tiket biru ini...





Kat tmpt nie saya abeskan masa bermaen fesbuk(bukan cari fesbuk GM tadi yek...) dan da bosan.. Ambik makanan free... Sambil baca buku nie....




Dan benda yang x best berlaku lagi bila flight kene tunda lagi ke jam 1500... Haish...

10 menet sblm jam 1500, saya pon masuklah ke MH2616...

Then delay lagi 15 menet sbb teknikal... This is so malaysia lah MH...

Dgn bosan mengambil gambar bangku2 kosong




Penerbangan dijangka tiba jam 5.50 kat sabah.. Bermaksud saya ada 55 menet sebelum board flight balik ke KLIA... Sigh~~~

Perjalanan dipenuhi dgn baca paper.. Amek gambar..(tak amek gambar pramugari2.. sebab pramugarinyer agak kurang menarik sket~~~)




Gambar sungai bergabung(bercantum!!!) dgn laut.. Atau dalam bahasa ibunda MUARA(maybe kat Muar tu ada byk muara kot)

Pastu makanannya




Boleh r...

Then abiskan masa taip post pertama(rujuk post sebelum nie)
Sampai r nampak perairan sabah..




Dan




Pulau...

Landing time......
Gi bagi IC kat kaunter nie...



Masa bagi IC tu kena tanya "balik cuti kah? Lama ka cuti?"(mcm member lak kan...)
Dgn muke poyo dan selamba saya pon ckp.. "tia lama pun cuti... (sambil tgk jam) lagi 50 minit saya balik KL suda"
Maka org tu pon tgk dgn pandangan mereng... Nak amik gambar tak brani.. Nanti kene tahan lak...

Dan en Conrad pon da setia menanti



En Conrad adalah mamat yang jalan tu r...
Kami miting kat kedai minum ni...
Dan dapat r juga rasa kopi sabah



Ada tiga set kan.??
Satu lagi tu bos conrad punya kopi... Datuk Wilfred Madius Tangau ..

Kami pon miting tanpa menghiraukan kewujudan bos conrad(pastu tetiba dia blah... Ada urusan kot)




Conrad explain ttg perjalanan ke puncak kinabalu(miting agak berkesan gak)

Jam 1850 saya bergegas lak untuk berlepas balik...
Settle sumer pemeriksaan



Da nak jam 1900 da...

Maka masuk flight... Menyambung krje2 belog...(sambil risau keadaan bateri yang semakin nazak)





Minah ni kaco lak... Dia suh makan dulu....

Maka saya nak makan benda nie...



Dan itulah ceritanya... 50 minit di Sabah Tanah Airku....

P/s:Sampai kat KLIA akan post terus ke belog...


- Posted from my iPhone

Cerita tentang cinta... Ops!! Cerita tentang saya...

Hello..
Bagi yang pernah mengikuti perkembangan belog saya pada seketika dulu(dan yang letak kat list url rakan-rakan belog mereka) terima kasih saya ucapkan...(dan minta maaf juga sbb belog tu da jadi belog bersawang.. Bukan laman sesawang yeee)

Sekarang nie nak try untuk menulis semula... Cuma dgn kandungan yang lebih ringan dan lebih kepada reflek diri(planning nak buat posting gambar je.. Sbb malas menulis.. Hehe)
Tapi saya tetap cuba memberikan komitmen selagi ada Iphone di tangan..

Mula2, bagi pembaca yang baru.. Mari kita mengenali seba sedikit mengenai SAYA...




Ini saya.. (all black di situ....) formal giler r...



Versi serabut....



Bilamana cuba menyembunyikan perut....

Hidup saya???

Rasanya barang paling mahal pernah dibeli dgn duit sendiri..
Kereta pertama selepas memasuki dunia pekerjaan...







Koleksi komik yg cuba dikumpul...




My entertainment set... Astro.. Komputer... Dan rumah teater

Dan banyak lagi...(sabar yek... Kalo sumbat semua kat posting pertama, kang xde modal lak lepas nie)

So... Tu saja...
Jumpa di posting yang lain(berusaha!!! Jangan tetiba hilang bersawang lagi)

P/s: By the way, semua posting akan menggunakan Iphone.. Maka sumber gambar adalah asli dari sumber asal...(kalo nak guna, kene ada kebenaran bertulis yek)


- Posted from my iPhone