Kongsi? Kongsi Gelap? Kongsi Dosa?

Antara sebab yang sepatutnya kita elakkan dari share benda2 berbentuk kutukan kepada sesiapa adalah kesahihan berita/cerita/coretan tersebut...
Jari2 kita di alam maya ni rajin saja nak share benda2 buruk, benda2 troll, benda2 yang menunjukkan pihak kita betul... (lantak pi lah kalau betul ke salah, ko tau dah lah.. ko nak cerita satu dunia buat apa?)
lepas tu kalau dapat tau benda tu tak betul/fitnah/bohong.. senang je kita delete.. so rasa hilanglah dosa "terfitnah tu".. Sbb dalam status tiada tulis jumlah orang yang baca post kita kan? cuba bayangkan.. kalau 5000 friend yang mempunyai 5000 friend dalam FB.. maka lebih kurang 25 juta orang lah dah baca (kasar)..
Tak rasa tanggungjawab kita ke utk terangkan pada 25 juta orang tu sorang2 dan cakap, "maaf post saya pada tarikh ini, masa ini sebenarnya silap.. kalau dah sebarkan juga blh tlg padam tak? takut nak menjawab kalau terberdosa"
So bukan tak boleh fikirkan sebelum tekan butang SHARE atau POST?
Saya ada terbaca tentang "Troll dan Sarkasm bukan Islamik" sempat baca tapi tak pula share..



No comments:

Post a Comment